Nyberg GårdMycket har hänt här sedan 2008! Det har såklart hänt mycket med hästarna, vissa har blivit bedömda och det har även kommit många spännande ny-tillskott! Många turer till Island har vi hunnit med, allt från långritter på hästryggen till får-/hästinsamlingen. 

Elin Esping arbetade här fram tills 2011.01.01 då hon blev mamma till lilla Wilhelmina 🙂

I hennes spår kom Jacob Vidir Kristansson & Ragnhildur Haraldsdottir, som  var här fram till mitten  av maj,  efter utställningen i Seljord. I sommar fick hästarna till största delen vila ut, men den 25 augusti, kom Sjöfn Saemundsdottir och då minsann blev det andra bullar.  Den 7november kom svenskan Johanna Kärrbrand, så nu kan ni ge er på att det är full rulle i stallet!  (inte minst på hemsidan  😉 )

Drifta her på Nyberg gård er hovedsakelig ku og gris, men nå begynner også avl på islandshest  å øke i omfang.

Vi har bodd her siden 89 , men det er først de siste åra vi har drevet med Islandshestavl.
Vi hadde tidligere en stor besetning med ammekuer, men det ga oss ikke det vi ønsket, så etter en ferietur til Island i 02 var det at ballen begynte å rulle. 

Men vi har i tyve år avlet på shelandsponny; der har vi nå to avlshopper,Dagny og Tilda. Vi hadde også en fjording i mange år, han ble 32 år.

Målet vårt er å avle sunne og sterke hester med et bra eksteriør og gode gangarter som oppfyller kravene som stilles til en allsidig konkurranse- og fritidshest. 

Vi legger stor vekt på at hestene våre skal være lette å håndtere og jobbe med, det betyr da at vi legger ned mye arbeid i grunntreningen av våre føll og unghester .   

BJØRKELI

Bjørkeli, en heie gård i Marnardal som vi er så heldige å ha. 
Her har vi fra tidlig sommer til langt utpå høsten beite for 15 unghingster, helst 1og 2 åringer.
Dette er en veldig gammel gård (les selv hva som er skrevet i utdraget fra bygdeboka litt lengre ned på siden). 
Det er et kjempefint turterreng her, både til fots og med hest.  Fiskemuligheter mot kjøp av fiskekort i Bruskelandsvannet.

Rundt 1960 var det kafe på Bjørkeli, hvor gjestene kunne få kjøpe middag.
Kanskje vi skulle tatt opp igjen dette?  Hestekafe'.....
Uansett så er dere alle hjertelig velkommne til å ta en tur til Bjørkeli, og skulle dere ha lyst til å treffe oss der så er det bare å ringe oss.

Sommeren 07 hadde vi en tømmer drift her, vi tok ut nesten 200 m3 med hest. 
Det var Jens Heia og Arnfinn Jacobsen som sto for utkjøringen med sine flotte dølahester. 
Uheldigvis fikk vi fryktelig mye nedbør- men det gikk heldigvis helt fantastisk


* UTDRAG FRA BYGDEBOKA*

Bjørkeli er en heiegård som grenser mot Konsmo.
I syd fra gården ligger den høyeste fjelltoppen i Laudal, Skogknuten, som er 452 m høy.
Her finner du Skogknutvarden, trolig et ledd i det gamle landsforsvaret.
Bjørkeli var fra gammelt av en svært omtykt gård, det var de store beitemarkene som ga gården verdi.
Skogen ble hata og nedbrent for å gi plass til at gresset kunne vokse. Mye av den dyrka marka er grunn, med undergrunn  av slettfjell, men til tross for det er jorda årsikker. "Fjellet vatner", sa dei gamle.

I lang tid har halve Bjørkeli vært kongseie, og bykslarar har hatt kongsparten. Hva som ligger til grunn for dette, har en ikke funnet svar på.
Gården kan være mellom de herrelause gardar etter svartedauden, men mer trolig er det et brudd mot gjeldende lover som ligger til grunn.
Flukt fra militætjeneste, drap o.a.

I Odelsskattmantalet for 1647 eier Kongen 1/4 hud i Bjørkeli, Sterkulv Aslakson 2 eng, og Olluf Rolfson Haraldstad 1 eng. -Året etter, i 1648 er Bjørkeli delt med 1/2 på hver: Kongen 1/4 hud og Sterkulv 1/4 hud odelsgods.
Sterkulv Aslakson sitter som bruker av den halve huda helt til 1658. -Da kommer sønnen Aslak Sterkulvson inn, også i 1660 sitter han som bruker av krongodset og odelsjorda si.
I 1691 etter "jordboka"  eier kongen 9 eng. i Bjørkeli, mens fogderekneskapen for samme år har 7 1/2 til kongen, og 7 1/2 eng. til Aslak og Tarald.
Dette varer til 1700.
Kongen har fremdeles 7 1/2 eng. men brukerene som nå er Aslak og Tore har den andre halvpart 7 1/2 eng.
Dette kan vi se varte frem til 1720.

Nyeste kommentarer

22.03 | 23:32

Gøy å se! Jeg er så heldig å eie Dagnys førstefødte, Sylvia Sandra (f.1993). Hun kom til oss i 2005, og her skal hun bli. Hun fikk i 2007 2.pr2.kv.

14.09 | 13:25

Hej med jer ..En hilsen her fra Prainn fra Hesvik..Han har det godt og er en super dejlig hest Vi arbejder i sadel.Håber alt godt ved jer Anne og Kennth..

06.09 | 20:57

Det var jentene sine det :)

27.05 | 14:09

Den opplevelsen kjenner jeg godt og området Vididalur. Hilsen fra Island